Almanya’da Yaşam

“Şairler ve düşünürler” ülkesi olarak bilinen Almanya kendi vatandaşlarına olduğu gibi misafir ettiği yabancı öğrenci ve çalışanlara sunduğu yaşam standartlarıyla da öteden beri dünyanın cazibe merkezlerinden biri olagelmiştir. Avrupa Birliği’nin lider ülkesi olan Almanya aynı zamanda dünyanın dördüncü büyük ekonomisine sahiptir.

Ülkemizin Almanya’yla ilişkileri diğer gelişmiş ülkelerle olan ilişkilerine kıyasla çok daha köklüdür. Almanya Türkiye’nin en önemli ekonomik partneri olmasının yanı sıra, milyonlarca vatandaşımıza da ev sahipliği yapmaktadır. Bugün Türkiye’nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine her bölgesinden insanımızın Almanya’da neredeyse bir akrabası veya tanıdığı yaşamaktadır. Yılın belli dönemlerinde yurda dönen bu “gurbetçiler” Almanya’da kazandıklarını Türkiye’de yatırıma dönüştürmenin veya yüksek alım güçleriyle rahatça harcama yapabilmenin konforunu sürmektedirler. Almanya’da okumayı tercih eden çoğu Türk öğrenci de haklı olarak eğitimlerini tamamladıkları alanda birer “beyaz yakalı” olarak iş bulup Almanya’ya yerleşmeyi ve tıpkı diğer gurbetçiler gibi yurda yüksek bir alım gücüyle dönebilmeyi hedeflemektedir.

 Almanya’daki Yurtdışı Eğitim Fırsatları Nelerdir?

Türk vatandaşı öğrenciler için Almanya’da geniş eğitim fırsatları bulunmaktadır. Üzülerek belirtmek gerekir ki ülkemizin en nitelikli üniversitelerinin diplomaları bile Almanya’da denklik engeline takılabilmektedir. Dolayısıyla Almanya’da çalışıp kendine yüksek standartta bir hayat kurmak isteyenler için en doğru tercih sunduğu fırsatlardan yararlanıp bizzat Almanya’da eğitim almaktır.

Öncelikle Alman üniversitelerinde lisans düzeyindeki çoğu bölümün 4 değil 3 yıllık olmasının başlı başına bir avantaj olduğunu belirtmek gerekir. Bunun yanı sıra Almanya’da üniversite eğitimi almak ABD, İngiltere ve Kanada üniversitelerinde eğitim almaktan açık ara daha maliyetsizdir, bu nedenle eğitim kariyerini gelişmiş bir Batı ülkesinde sürdürme hayali kuran öğrenciler için Almanya oldukça cazip bir destinasyondur. Yıllık öğrenim harcı 500 ile 1000 Euro arasında değişen çoğu Alman devlet üniversitesi öğrenci kabulünde Almanca yeterlik koşulu aradığından, başvurulan üniversiteden şartlı kabul alıp sonrasında Almanya’da bir dil okuluna devam ederek TELC veya TestDaf sınavlarından gerekli puanı almaya çalışmak kaçınılmaz bir yol olarak öğrenci adayının önüne çıkmaktadır.

Almancayı aşılmaz bir engel olarak gören öğrenci adayları için Almanca koşulu aramayan ve İngilizce eğitim veren Alman özel üniversitelerinin mevcut olduğunu da hatırlatmakta fayda vardır. Ayrıca -dil öğrenimi veya üniversite eğitimi fark etmeksizin- hangi nedenle olursa olsun Almanya’ya öğrenci olarak gidecekler için sponsorları tarafından bir bloke hesap açılması, Almanya’yı diğer Batılı ülkelerden ayıran bir uygulama olarak dikkat çekmektedir.