ABD'de Yaşam

ABD teknolojiden ekonomiye, para biriminden uluslararası siyasete varıncaya kadar hemen her alanda günümüz dünyasının merkez ülkesidir. Bu bakımdan dünyanın en çok yabancı öğrenci çeken ülkesi olması da sürpriz değildir. ABD’yi fırsatlar ülkesi olarak gören ve bu ülkede soy ve köken bağları nedeniyle değil de çok çalışmak sayesinde herkesin hayatta başarı ve zenginliğe ulaşacağı varsayımına dayanan “Amerikan Rüyası”na umut bağlayan milyonlarca insan dünyanın dört bir yanından yüzyıllardır ABD’ye göçmektedir. Doğaldır ki bu insanların ancak bir kısmı rüyalarını gerçekleştirebilmekte, kimileriyse umduklarını bulamayarak vasat bir hayata talim etmektedir.

ABD gerek nüfus gerekse yüzölçümü olarak çok büyük bir ülkedir. Elli eyaletten oluşmaktadır, aslında eyalet dediğimiz bu yapıların hepsi ayrı parlamentoları ve yasaları olan devletlerdir. Dolayısıyla ABD’de yaşam koşulları ve iş olanakları çok çeşitlilik gösterir. Yalnızca yabancı ülke pasaportu taşıyanlar ve uluslararası öğrenciler için değil bizzat Amerikan vatandaşları için de en sıkıntılı konuların başında sağlık hizmetlerine erişim gelmektedir. Dünya üzerindeki tek gerçek kapitalist devlet olarak ABD’de sosyal devletlere özgü bir sosyal güvenlik şemsiyesi bulunmamaktadır, her şey gibi sağlık hizmetleri de ücretlidir, sağlık sigortasız bir yaşam düşünülemez bile.

ABD’deki Yurtdışı Eğitim Fırsatları Nelerdir?

ABD’de Türk öğrenciler için çok çeşitli eğitim fırsatları vardır. ABD’ye lise, üniversite ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimi almak için gidilebileceği gibi çeşitli alanlarda mesleki sertifika programlarına katılmak ve İngilizce eğitimi almak için de gidilebilir. Hiç kuşkusuz ABD’de üniversite eğitimi öğrenciye yalnızca tüm dünyada geçerli bir diploma ve mesleki formasyon kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda prestij de kazandırır.

Uluslararası öğrenciler ABD’de ağırlıklı olarak F-1 vizesiyle bulunurlar. En çok merak edilen konulardan biri de bu vize türüyle -örneğin Kanada’da olduğu gibi- yarı zamanlı (part-time) çalışma hakkının bulunup bulunmadığıdır. ABD’de yükseköğretimin herhangi bir kademesindeki uluslararası öğrencilerin çalışma izni hakkı olmakla birlikte, bu izin ilk yıl öğrenciye yalnızca kampüs içinde çalışma hakkı verilmesi örneğinde olduğu gibi ciddi kısıtlamalara tabidir. Dolayısıyla Türkiye’deki ailesinden maddi destek almadan günlük geçim giderlerini karşılama planı yapan öğrenci adaylarının çalışamama ihtimalini de dikkate almalarında fayda vardır. Dil okulu öğrencilerinse zaten hiçbir şekilde çalışma izni hakkı bulunmamaktadır.